יום ולילה
הקדמה
באמצע שבוע שעבר ירדתי לעבוד בבאר שבע, והרגשתי קצת.. מוזר. לא ידעתי איך לתאר התחושה שלי. חוסר מוטיבציה, אולי. בשביל להעביר את הזמן, מדי פעם כתבתי קצת בשביל לנסות לפענח אותה.
בנפרד, אחד מהספרים שהבאתי איתי היה אושר של זאב של פאולו קונייטי. אחד הדברים הבולטים בספר הוא התיאורים של הטבע, של החורף ובפרט של חילופי העונות. חשבתי על זה שעכשיו, לקראת אוקטובר, גם אצלנו מתחלף הקיץ הארוך בגשמים הראשונים. וגם חשבתי על כמה מהר יכול להתחלף מזג האוויר במדבר, מהימים החמים ללילות הקרים. למזלי, בתקופת המעבר הזו, גם בצהריים וגם בערב היה נעים מספיק כדי לשבת בחוץ.
גם את המחשבות האלה חקרתי, והכנסתי לקטעי היומן שלי.
מפה לשם, הגעתי לטקסט קצת אקספירמנטלי, בלי מטרה ברורה. את חציו כתבתי בשעות הצהריים מתחת לשמש החמה, ואת חציו בשעות הקטנות של הלילה, עם רוחות קרירות וחתולים שאירחו לי חברה. הקטעים מדברים הן על התחושות שלי, והן על הניגודיות שמצאתי בין אור צהוב ואור לבן, יום ולילה, חום וקור, קיץ וחורף.
יום שלישי, ערב
אני לא כתבתי בערב הזה, אז אספר עליו בדיעבד:
הגעתי יחסית עייף, ובמצב רוח לא-מי-יודע-מה. השעה כבר הייתה יחסית מאוחרת כשהגענו, בערך שבע בערב אם זכרוני אינו מטעה אותי. אבל הייתי חדור מטרה לקרוא כמה ספרים בזמן החופשי שיהיה לי ולהשלים את החודש בטוב. אחרי שהתמקמתי בחדר ואכלתי ארוחת ערב, הלכתי לחפש לי פינה לקרוא בה ספר לפני השינה.
מצאתי לי צלייה נחמדה עם כריות להישען עליהן. היה לי ספר מדע בדיוני שמן ומולי שכב חתול שמן. אני זוכר שחשבתי: מה עוד אני צריך יותר מזה?
הפינה שקראתי בה הייתה חשוכה, אז ניסיתי להוריד כמה אפליקציות בשביל להאיר את הספר עם המסך (הפנס הקדמי של הטלפון חזק מדי). יש כל מיני אפליקציות כאלה שמהירות את המסך ונותנות לבחור צבעים חמים או קרים, ולבחור רמת בהירות. אחת מהן נתנה לבחור—במקום צבע מסויים—סרטון של מדורה, שמאיר את המסך כמו להבה קטנה. אני התלהבתי ממנו. הוא האיר את הספר כאילו אני יושב מול מדורה. אבל לצערי הוא לא היה חזק מספיק בשביל להאיר את הספר בלילה. חשבתי שזה היה מעניין שדווקא אור כתום בוהק של אש לא היה חזק מספיק בשביל להאיר את הספר, כשתחת אור לבן רגיל ומשעמם אפשר היה לקרוא את המילים בקלות.
בחרתי לי צבע אפור וקר של שלג והתחלתי לקרוא.
יום למחרת, התחלתי גם לכתוב. (בהתחלה, באופן קצת מבולגן).
יום רביעי
אני עוד לא בטוח על מה אני רוצה לכתוב אבל אני אנסה בכל זאת. אני מניח שהמטרה היא, כרגיל, לנסות בלי להצליח להגדיר את הרגשות והתחושות שלי. וגם לתעד. לא ממש יודע למה.
אבל אין לי ממש רגשות או תחושות עכשיו שאני מצליח לתפוס.
אני יושב בשמש על ספסל ומסתכל על זבוב שנוחת לי על היד ליד השעון. לא מעיף אותו. מקודם ישבתי בצל על איזה גרם מדרגות וקראתי ספר. הגיעו ארבעה קבלנים שדיברו על משהו שצריך לשפץ והם ראו אותי פתאום יושב עם הגב לקיר והסתכלו עליי כאילו אני חייזר. התנצלתי.
די נחמד פה בשמש, ויש קצת רוח. אבל עכשיו אני חושב על זה שאני בטח אתחיל להזיע עוד מעט.
אני מרגיש קצת אשם, אולי, כי אני צריך לעבוד. זה בדיוק הזמן לתקתק כמה משימות. אבל אני לא ממש מצליח. מקודם לפחות הצלחתי לקרוא, לא מעט. אני נהנה מזה. אבל עכשיו אני שוב לא מצליח. קראתי את אותו עמוד שלוש פעמים וויתרתי לבינתיים.
כשנסעתי לפה באוטובוס ישבתי על הספסל אחד לפני האחרון. מאחור ישבו שלושה אנשים בגילי שדיברו בקול רם יחסית. השיחה שלהם הייתה פשוט כל כך משעממת. כל כך מאוסה כזאת, לא יודע. זה עשה לי קצת לא נעים. אני מקווה שאני לא נשמע ככה מהצד. אפילו שנדמה לי שלפעמים כן.
עדיין יש קצת הבדל אני חושב. יש לי הרבה שיחות סתמיות, שאני הרבה פעמים אוהב דווקא. שיחות שמדברים בהם שטויות בכוונה ובהקצנה. ויש גם שיחות רציניות יותר שיוצא לי לנכוח בהן. אותן אני גם אוהב, אבל תמיד עם גרגיר של מלח כי אני תמיד זוכר שאני לא מצליח לבטא את עצמי נכון. להתנסח נכון. יש הרבה שיחות באמצע. הרבה שיחות שאני אוהב שמדברות על דברים אמיתיים. וגם הרבה סוגי שיחות שאני אוהב פחות, כמו השיחה באוטובוס שחשבתי עליה שקצת עושה לי חלחלה מכמה שהיא רדודה.
קצת קשה לקטלג סוגים של שיחות, שזה דבר שחשבתי עליו. יש כל מיני מילים שמתארות אותן: סמול-טוק, שיחת נפש, רכילויות. יש עוד הגדרות אבל כנראה לא מספיק. וגם לא יכול להיות מספיק כי כל שיחה היא קצת אחרת וקצת חופפת וקצת זורמת לכל מיני מקומות.
אני חושב על מה לקרוא הלאה. עוד מעט מסתיים ספטמבר ואיתו ה”ספרינט” שלי של ספרים שאני אקרא בו. אני די מרוצה המחודש האחרון, קראתי שבעה ספרים, עוד שניים קצרים יותר, וסיפור קצר. אני מקווה להספיק השבוע להספיק עוד שניים, ולסיים גם את הקומיקס שאני קורא. זה הישג די טוב, סך הכל — אפילו שרוב הספרים לא היו ארוכים. הייתי בתקופה די טובה, ובגלל זה אני רוצה להתחיל את החודש הבא עם רשימה שתרגש אותי. אבל בינתיים אני מרגיש הפוך: שהתקופה של הקריאה קצת האטה ועכשיו אני פחות מצליח. זה באסה כי אני מרגיש שזה מה שמחזיק אותי הכי טוב.
עכשיו אני כבר ממש מזיע, כצפוי. אבל טבעתי קצת בתוך הכרית שאני יושב עליה ונשענתי עם הגב לאחור, אז בכל זאת לא מתחשק לי לקום. הזבובים כבר נמאסו עליי מזמן. אני כל הזמן מעיף אותם והם חוזרים אליי. יש אחד קטן שלא עוזב לי את הפרצוף. כל הזמן נוחת לי על הסנטר או על האף.
יותר מדי שָׁלֵו כאן, אבל אני גם לא רוצה רעש. אולי טוב שיש קצת זבובים.
מצאתי מילה שאהבתי בשביל לתאר את התחושה שלי כרגע. פשוט אני לא בטוח שאני שמח איתה. התעייפתי. זו לא תחושה שאני מעוניין בה, וגם זו לא תחושה שאני מרגיש שהיא מוצדקת או שבכלל, יש לי את הזכות להרגיש. אבל היא מתארת בשבילי עכשיו את החוסר-רצון. את האפטיות. את ה”אין לי כוח” (שזה האויב המושבע שלי). וגם את הרצון לנוח.
אני עושה הפסקה קטנה מאסימוב כדי לקרוא את אחד הספרים שקניתי שלשום, מה”סדרה הקטנה”. אושר של זאב של פאולו קונייטי האיטלקי. הסיפור קורה באתר סקי במעלה ההרים האלפים. אני קורא ומדמיין את הקור ואת השלג. את הנוף. חושב על הניגודיות עם הנוף הקצת מדברי פה.
אבל יש גם קצת דמיון. השמש כבר ירדה אז גם פה נהיה קריר. ויש רוחות קרירות מדי פעם. אתמול בלילה הפסקתי לקרוא בגלל שהיה לי קר, בחולצה ומכנסיים קצרים. עכשיו, אני מרגיש שזה היה קצת בכייני לברוח למיטה בגלל קצת רוח קרה — ביחס לכפור של חורף שמתואר בספר.
בפלייליסט שלי שאני מקשיב לו בזמן האחרון, יש שיר ברוסית שבו הזמר מדבר על הקשר שלו עם עיר המולדת שלו.1 יש שם שורה שאהבתי:
Здесь я впервые влюбился
Впервые почувствовал холод(פה לראשונה התאהבתי)
(לראשונה הרגשתי את הקור)
וזה מגניב שהוא קושר את התחושה הזאת של קור כתחושה בסיסית, ואהובה, ושל בית.
עוד מעט כשיתחיל להתקרר, נראה אם אני אצליח לאמץ את הקור אל הלב שלי. או ששוב אני אשתפן ואלך למצוא מקום בפנים.
יום חמישי
מצאתי דרך יותר טובה לתאר את התחושה שלי היום.
אני לא מצליח לנקות את הראש. כלומר, אני כן מצליח להירגע ולהתנתק, אבל ברגע שאני צריך לעשות משהו פרודוקטיבי או סתם לדבר עם אנשים, זה חוזר ויש שוב פעם קשר כזה בראש. כשאני יושב וקורא ספר או רואה סדרה זה כאילו אני פורם אותו. אבל גם אז לפעמים הוא מסתבך לי ואני לא מצליח להתרכז. ובסוף הוא נשאר. לא חושב שזו הרגשה מיוחדת לי, מעבר לזה שאני מרגיש אותה בגלים כבר הרבה זמן.
אני מרגיש שיש בי הרבה אנרגיה ודחף ומוטיבציה, אבל הם כלואים כרגע וכשאני מנסה להוציא אותם זה דרך חור קטן מדי שנסתם. כן. זה תיאור טוב. כמו טרשת עורקים. או כאילו הורידו לי את הרוחב פס.
יש איזשהו מחסום כזה, אבל בכל זאת יש דחף. אני רוצה לעבוד, לעשות, לתקן, להמציא.
סיפור שקראתי לפני יומיים, הדחף, מדבר על חייל גרמני, שיש לו מעין דחף פנימי להתגייס לצבא כשהוא מקבל מכתב התייצבות, למרות שזה הדבר האחרון שהוא רוצה לעשות. אצלי זה הפוך, זה הדבר הראשון שאני רוצה לעשות. להתגייס, להירתם למשימה. אבל בכל זאת, כמוהו, יש איזשהו סיבוך שלא נותן לי מנוח. שגם לי, כמוהו, קשה להסביר במילים.
עכשיו אני יושב בשתיים אחר הצהריים, בשיא השמש. יושב מתחת לצלייה, אבל לא מתחת לצל. גמרתי את הקפה השחור, אז אני לועס קצת את הגרגרים.
חשבתי אתמול שוב על הספר שסיימתי אתמול בלילה, על ההרים האלפים. לאורך כל הספר יש הרבה מאוד תיאורים של הטבע, של הסביבה ושל עונות השנה. אני לא מוצא כרגע מילים יפות לתאר את זה, אבל באמת חלק מהרעיון היה החלופה של העונות ושל החודשים, ואיך שהם משפיעים על החיים של הדמויות.
יש לי כבר עכשיו, מה שנקרא, את ה-vision של הפוסט הזה. אני הולך לנצל את הניגודיות הזאת של העונות, של היום ולילה, צהריים וערב, של הקיץ שהופך לחורף. לכל פרק זמן, אני הולך לתת צבע. בצהריים, רקע צהוב של שמש — או תכלת של שמיים. בלילה, רקע שחור כהה עם כוכבים. את הכתיבה בלילות אני אקדיש לכתוב על הלילה, על הקור ועל חושך. ואת הכתיבה בצהריים ליום, לחום ולאור.
אם כך, ראוי שאני אנצל את השמש ששורפת לי עכשיו את העורף בשביל לכתוב קצת עליה. היא לא עושה את זה פשוט, השמש. זורחת לי ישר לתוך המסך ואני צריך לכווץ את העיניים כדי לראות מה כתבתי. היא גם משתקפת פה באחת המכוניות, ככה שכל פעם שאני מסתכל קצת שמאלה יש שמש קטנה על דלת המכונית שמסנוורת אותי.
כל המכוניות פה בחניה, עכשיו שמתי לב, הן בצבעים לבן, אפור או שחור. אין מכוניות עם צבע בכלל, חוץ ממכונית אחת בצבע בז’ בהיר, ואחת אפורה שיש לה גוון קצת ירקרק. זה כמו מעין ציור מונוכרומטי, כזה. בגריי-סקייל.
די יפה פה, באופן כללי. מה שעולה לי בראש זו הסצנה שקראתי אתמול בספר של אסימוב, בה הבלש אליה ביילי2 מסתובב בחוץ, בעולם הפתוח, בשביל להתרגל אליו. ב-”Outside”, כמו שהוא קורא לו. בשביל אליה, וכל אנשי כדור הארץ בעולם שלו, העולם הפתוח הוא מפחיד. העיר שלהם סגורה לחלוטין, ומזג האוויר בפנים נשלט לחלוטין. לעומת העיר, בחוץ השמש יוקדת, הטמטפורה לא moderated והשטח הוא פתוח בלי כל מכשול בינו לבין הכוכבים. אז הם נרתעים מהעולם החיצון.
אבל דווקא ביילי, שנחשף קצת לכוכבי לכת אחרים, יודע כמה יפה יכול להיות בחוץ, עם הנופים והמרחקים. והוא מבין כמה זה חשוב להתגבר על הפחד הספציפי הזה. זה עובד גם ברובד הפרקטי: שהאנושות — בראייה שלו — בשביל לשרוד ולהתקדם צריכה לצאת החוצה ולהגיע לשטחים חדשים וכוכבים חדשים שלא מוכרים להם. וגם ברובד מטאפורי, בצורך לצאת מהראייה הסגורה שלהם.
זה גרם לי לחשוב קצת על עצמי — במחשבה קצת מורבידית — שאני הרבה פעמים תקוע בפנים יותר מדי זמן. אני מאוד אוהב את החדר הסגור שלי, אבל לפעמים זה עושה כל כך טוב להיטען קצת בחוץ.
אני נשען לאחור, עוצם עיניים, והשמש שוב מראה לי את האדום מאחורי העיניים שלי. אני רואה בהן אדום בוהק, וגלים שחורים ולבנים כאילו אני מסתכל על להבה. או ישר לתוך השמש. אבל כשאני נושם, אני לא מריח ריח שרוף, אלא ריח טרי כזה, של דשא. אני פותח את העיניים וכאילו כל האטמוספירה משתנה. כאילו חזרתי לפה פתאום. ואני רואה שמיים כחולים בהירים, קצת דשא ירוק, חנייה רחבה אפורה, וביניהם בניין לבן בהיר.
בצהריים, חשבתי על השמש והשמיים הכחולים כמצב הפתוח והרחב של היום, בו רואים למרחק ואפשר ללכת לאיבוד בנוף. עכשיו, שמתחיל להחשיך, אני חושב שאולי שטעיתי. יכול להיות שדווקא הלילה, הוא הוא שמראה לנו את המרחק האמיתי. את העולם הגדול והאינסופי.
פלטת הצבעים כבר השתנתה כליל. הלבן של השמש הפך להיות הצהבהב של מנורות הלילה. הצהוב של החול המדברי במרחק הפך להיות אפור. השמיים הפכו מתכלת לכחול כהה כהה.
ובשמיים מתחילים לראות כוכבים, והם כל כך קטנים בשמיים. ובזמן שאני קורא את המסעות בכוכבים של אסימוב, אי אפשר שלא לחשוב שאחד מהם, רק 3.67 פארסקים מפה3, הוא הכוכב של Aurora שעדיין לא גילינו. ובכל זווית שלא אסתכל, יהיו עוד אלפי כוכבים אחרים.
נהיה פה מאוד נעים עכשיו. 24 מעלות עם רוחות רגועות. ושקט, חוץ מהצרצרים. החלפתי לחולצה ומכנסיים קצרים אחרי מקלחת.
היה היום יום קצת יותר טוב. הצלחתי להיות פרודוקטיבי ולסיים כמה דברים קטנים שישבו עליי. זה בא בפרצים קטנים יחסית, אבל עדיין. אני לא מתלונן.
מוקדם יותר בערב הצטרפו אליי ולחתול שהיה איתי כמה חבר’ה שלא הכרתי לצלייה, לשבת. “אה, גם גרגורי פה”, אחד מהם אמר. ככה גיליתי שקוראים לחתול גרגורי. הוא לא הסכים לספר לי את השם שלו קודם לכן, או בכלל לדבר איתי. אבל זה בסדר. גם אני לא פטפטן גדול. אחת מהבנות שהגיעה עם החבורה ניסתה לטעון שגרגורי הוא בכלל חתולה. החברים שלה התווכחו איתה.
אני והחתול הסתכלנו עליה מהצד בבוז.
גרגורי רחוק מלהיות החתול האהוב עליי פה. שנינו לא ממש סובלים אחד את השני, אבל איכשהו אנחנו מסתדרים. אני כנראה לא ממש הבנתי את זה בהתחלה, אבל פינת הישיבה הזאת היא שלו. אני זה שפולש אליה כבר לילה שלישי ברציפות. כשהוא לא ישן, הוא עומד על המשמר ומוודא שאף חתול לא מתקרב לפה. (אפילו שיש לו סוֹפט-ספּוֹט לחתול בלונדיני אחד, שטרם יצא לי להכיר). הדבר האהוב על גרגורי לעשות זה לפתוח את הפה רחב, כמו נחש, ואז לסגור אותו. ככה הוא לועס את האוויר כמה דקות. כאילו יש לו משהו שהוא רוצה להגיד ואז הוא מחליט שזה לא שווה את הזמן שלו.
עכשיו, באתי להפריע לו שוב, אחרי שקראתי בפינה אחרת, בשביל להתמקם פה בשולחן ולראות יוטיוב. אני בספסל אחד, והוא יושב בספסל ממול. יצא פרק חדש של ה-LP של Etho, וכראוי, הבאתי חטיפים: פחית שימורים של טונה.
בזמן שצפיתי בסרטון, גרגורי בא לידי וביקש מהטונה. גם אני וגם הוא ידענו שזו טעות מצדי להביא לחתול רחוב אוכל. אם אני אביא לו, הוא רק ימשיך לבקש עוד ועוד. כעסתי עליו: לא! הוא הסתכל עליי כמה שניות, פתח את הפה, סגר אותו, אבל לבסוף הקשיב וחזר לשבת ממולי.
כשסיימתי את הטונה, השארתי לו קצת מהשאריות. כשהוא סיים ללקק אותן וחזר לשבת, הוא נשכב לצידי.
יום שישי
זהו, נראה לי שחזרתי לעצמי. היום היה הרבה עבודה והרבה מה לעשות, והצלחתי להתרכז הרבה יותר טוב. עכשיו השעה ארבע אחר הצהריים, ואני לוקח הפסקה בשמש. בא לי להזיע קצת.
נזכרתי מקודם שרציתי לכתוב על משהו אתמול, ושכחתי. מצאתי שיר חדש וכיפי שאהבתי בספוטיפיי. הקשבתי לו בזמן שעבדתי. רק בדיעבד, אחרי ששמתי אותו כמה פעמים, ראיתי שהחתול שבתמונה של האלבום ממש דומה לגרגורי.4 זה אולי קצת אירוני כי השיר מדבר על ה”וורקינג קלאס”, ואני לא יודע כמה החתול הזה אוהב לעבוד. מה שכן, יש לו קלאס.
נמנמתי פה קצת, איזה חצי שעה, על הספסל. קיבלתי את מה שביקשתי, ועכשיו כל הגב שלי מזיע. אבל היה נחמד. הייתי ישן קצת יותר, אבל התחילו להפריע לי זבובים, וכל הזמן הייתי צריך להעיף אותם מהפנים והאוזניים.
כשלבסוף פתחתי את העיניים, הכל היה בגוון כחול. היה מן אפקט כזה שאני לא יודע להסביר אופטית. אבל הכל היה קצת כחול יותר. החנייה הריקה (כי היום יום שישי) נראתה לי כחלחלה, כאילו השמיים השתקפו בה. בשתי שלוליות קטנות בה, הן באמת השתקפו והיה למים צבע כהה של ים. שמתי פתאום לב לכל הדברים הכחולים מסביבי. המזרן והכריות בצד השני של הצלייה בצבע כחול-מזרן, שלט ה-P של החנייה ושלטי החד-סטרי ביציאה ממנה. הצל של הבניינים, גם הוא, במקום להיות אפור היה בצבע כחול כהה.
קראתי על זה קצת ומתברר שזה דבר אמיתי שקורה. כמו שבאופן כללי המוח והעיניים מתאימים את עצמם לסוגי תאורה שונים. חשיפה ממושכת לאור אדום שכזה גורמת לגירוי של הקולטנים המתאימים, והם מתעייפים או מתאימים את עצמם. גם המוח בעצמו, לפי הבנתי, מנסה מצידו לפרש את המידע בצורה נוחה ועושה את החשבון שלו. אז, שפותחים את העיניים, לוקח למערכת כמה שניות להתרגל. ובאותו הזמן, הכל נראה לי כחול וחלק אחר וקצת פחות מפותח של המוח שלי חושב על השיר: I’m Blue. דא בה די דא בה דאי.
זה אפקט די מגניב, אני חושב. כאילו שלגוף שלי נמאס, הוא התעייף מהצבע האדום הבוהק, ועכשיו הוא עובר לגוונים כחולים וכהים יותר.
גם השמש התעייפה קצת, כנראה, ועכשיו היא מתחילה לשקוע. אני מסתכל עלייה הופכת לאט לאט יותר צהובה. עוד מעט היא אמורה להפוך אדומה מאוד, אני יודע.
זה קצת זמן ביניים עכשיו, בשש וחצי בערב. את הקטעים הקודמים כתבתי או בצהריים, או בלילה אחרי שכבר החשיך. עכשיו אני כותב קצת אחרי שש בערב. חשבתי שגם תקופת הביניים היא מעניינת. גם האמצע. במיוחד כשמדברים על הקצוות.
עוד לפני שהשמש שקעה, פנסי הרחוב הלבנים מיהרו להידלק. ככה שהיא נראית רק כמו עוד נקודה צהבהבה למעלה. אבל היא מיהרה לתקן זאת ולהבליט את עצמה מיד עם סומק כתום בוהק, שצובע את השמיים.
עליתי מאז הפסקה הקודמת לקומה השנייה בבניין פה, והתיישבתי על ספסל מעץ. השמש כבר נהייה כתומה-כתומה עכשיו, והיא תכף תתחיל להיקטע.
גם אחרי שהיא יורדת, נשאר גרדיינט של צבעים בשמיים. מהפס האדום שהיא משאירה אחריה, לצבעי כתום וצהוב חמים שהופכים לירוק חמקמק, ואז לכחול הגדול.
חשבתי שאני כבר לא אכתוב הערב. כבר כתבתי קצת בשקיעה, ורציתי לתת פוש אחרון ולסיים את הספר של אסימוב. אבל לקראת אחת בלילה, קלטתי שאני קצת עייף, רעב ולא מרוכז, אז החלטתי להשאיר את הסוף למחר, ולאכול משהו.
כמה דקות אחרי השקיעה שכתבתי עליה, התחילו לרוץ החדשות: “דיווחים ראשוניים על תקיפה בדאחייה בביירות”. “ישראל תקפה את ה’בור’ של חיזבאללה בו ייתכן ושהה חסן נסראללה - דבר הנבדק על ידי מערכת הביטחון”. לא לקח הרבה זמן לפרסום של התיעודים של התקיפה, והתפרסה גם די מהר הידיעה שהמטרה אכן הייתה נסראללה ויש סיכוי טוב שהוא חוסל.
אני בכוונה נמנעתי פה מלדבר על מה שהולך עכשיו בלבנון עם חיזבאללה. ה-Ynet גם ככה מעסיק אותי רוב היום, אז אני מעדיף לחשוב על דברים אחרים בהזדמנויות האלה. אבל זה באמת היה רגע משמעותי. קצת מרומם את מצב הרוח, וגם קצת מלחיץ בקשר להמשך. זה בתיאוריה — אבל תכלס אני זוכר שהרגשתי שתי תחושות עיקריות אחרות. אחת, סקרנות אמיתית בקשר למה קרה בתקיפה והאם צלחה, ובקשר למה יקרה בהמשך. וגם, אני זוכר שקצת הצחיק אותי שאת אותה השקיעה הרגועה שראיתי עכשיו, במקום אחר נסראללה פגש אותה קצת שונה. ולעומת השקט שאני חוויתי, בלבנון היו רעשים גדולים של פיצוצים. “מצחיק” זו לא ממש המילה הנכונה, אבל לא יודע מה כן. לא ממש יודע להסביר.
באותו זמן, התחילו רוחות חזקות משהיו במהלך היום. לא חזקות מדי. אבל עם יותר duration. עם יותר דחף להזיז.
אחרי זה, כשהתיישבתי וקראתי קצת, פלשו לצלייה שלי שישה-שבעה חבר’ה שרצו לשבת. רק שניים מהם הכרתי. אחד מהם זיהה אותי מרחוק, יושב לבד וקורא ספר, וקרא לי “שלגייה”. הם התיישבו ופתחו טאקי, והזמינו אותי להצטרף (אם הם כבר הרסו לי את המסיבה). עשינו טאקי מדרגות. אני הייתי הראשון שסיים את השמוֹנֶה ושלף שבעה קלפים. ואז, אחרי משחק מותח, סיימתי מקום אחרון.
אני זוכר שהתכוונתי לכתוב היום על סוף והתחלה. חשבתי על זה בהקשר של הטקסט הזה. תכננתי הרי לחלק אותו לימים, כל יום עם החלק שכתבתי בצהריים, והחלק של הלילה, וזה היה נדמה לי פתאום מוזר. עד כה, לא חשבתי על זה כהתחלה וכסוף של היום. את החלק הראשון אני כותב בכלל באמצע היום, ולא בבוקר. וגם, לא תכננתי בחלקים המאוחרים לסיים מחשבות שהיו לי בתחילת היום. לפחות לא באופן מודע. במקרה הטוב, רק המשכתי אותן.
(במקום, צורה שכן התחלתי לחשוב בה זה כ”זמן החם” וה”זמן הקר” של היום. שזה קצת מסביר את הרעיון האומנתי שעוטף את הקטעים האלה.)
בגלל העניין הזה, זה מרגיש שאין פה ממש התחלות וסופים. זה מעין שרשרת של מחשבות שיש לי, שלא מתחילה במקום מסוים וגם לא מסתיימת. אבל כן יש בה, אולי, מחזוריות מסוימת. ימים שמתחלפים. עונות.
זה מזכיר לי פתאום את הפתיחה של The Wheel of Time:
There are neither beginnings nor endings to [the turning of] the Wheel of Time.
בכל זאת, מרגיש הגיוני לחלק קטעי מחשבות כאלה לפי ימים, אם לא רק בשביל הכרונולוגיות ובשביל להעביר את התחושה של הזמן שעובר.
היו לי היום עוד כמה אסוציאציות בקשר לסופים והתחלות, אבל אני מרגיש קצת עייף. עובדה, כבר וויתרתי להיום על סוף אחד — של הספר שלי. אולי אכתוב עליהן בהזדמנות אחרת.5
כמו שהזכרתי קודם, אחרי שויתרתי על הקריאה הלכתי לסדר לי משהו לאכול. לקחתי מהחדר טונה, ושמחתי לגלות שהפחית היא של סלט טונה (ולא נתחי טונה רגילים), בשביל קצת גיוון. מופתע לטובה, הלכתי למטבחון לחפש לחם. חייכתי לעצמי כשראיתי שהדלת אליו הייתה פתוחה (אתמול נעלו אותה בערב). התרגשתי מאוד למצוא כיכר של לחם לבן פרוס, וגם קצת סכום חד פעמי. כשראיתי שהשאירו בקבוק סגור קטן של תירוש שנשאר מהקידוש, צהלתי מאושר והודתי למזלי הטוב.
יצאה לי ממש ארוחת גורמה של שתיים בלילה. שתי פרוסות לחם טרי עם סלט טונה אדום, לצד תירוש ענבים עדין וכוס של סודה קרה. לא יכולתי לבקש יותר מזה.
התחלתי לאכול ב- 1:40. בזמן שאכלתי, שמתי לב שהשמיים נראים יותר בהירים מבדרך כלל, וקלטתי שיורד מסביב ערפל. היה קצת ערפל גם לאורך היום, אבל עכשיו תוך כמה דקות הוא פתאום התעצם ועטף אותי. כשסיימתי את הטונה, כבר ממש הרגשתי שאני בתוך ענן.
הסתכלתי עכשיו על האפליקציה של מזג האוויר: Severe Warning for Fog from SAT 1:43 AM IDT until SAT AM IDT. הם די דייקו בזמנים.
דרך הערפל, השמיים בלילה נראים דהויים מאוד. כאילו הם עברו כמה כביסות. או כאילו הורידו להם את ה-opacity ל-70 אחוז. מתחת לכל פנס רחוב אפשר לראות קונוס צהבהב של אור, וסמוך לפנסים אפשר לראות את הערפל זז עם הרוח האיטית. זה, ביחד עם הלחות באוויר, יוצר אווירה די שלווה. שונה מאוד מהלילות הקודמים, שהיו חשוכים עם משאבי רוח פתאומיים ושמיים שחורים.
אווירה נעימה. אני שומע מוזיקה רגועה, עדיין קצת עייף, אבל שָׂבֵעַ, ונושם את האוויר הלח. זו דרך טובה לסיים את היום. (או להתחיל אותו?)
יום שבת
אני כותב קצת מאוחר יותר מהרגיל אבל השמש עדיין שולטת בשמיים. בתחילת היום היה הרבה עבודה, מסיבות כאלו או אחרות, ובהמשך במקום לכתוב או לקרוא נמנמנתי קצת בשמש. נשכבתי על ספסל עם מזרן באחת הפינות ישיבה, שמתי שעון מעורר, כיסיתי את העיניים עם המאחורה של המרפק, ונרדמתי. כאילו בשביל להשתזף — אבל עם כל הבגדים עליי.
קמתי כולי רטוב מזיעה, וראיתי קצת מטושטש כי בזמן השינה הפעלתי קצת לחץ על העין עם היד. אבל וואו. זה היה שנ”צ טוב.
שמתי לב שבכריכה של הספר שאני מתקרב לסיים (The Robots of Dawn), השמיים אדומים ובכללי הצבעים מאוד חמים. על הבלש אליה זורחת השמש של כוכב הלכת Aurora שהיא, כמתואר בספר, כתומה יותר מהשמש שלנו.6
אני אוהב את הציור כמו שהוא, אבל הפלטה שאני דמיינתי היא קצת אחרת.
כשביילי מתאר את כוכב הלכת, את הבחוץ (בשבילו — ה-Outside), אז אני מדמיין מראה שדומה יותר למה שאנחנו מכירים. מסופר שהיו בהתחלה מאמצים להפוך את Aurora לדומה לכדור הארץ, והביאו לשם צמחים ובעלי חיים משלנו. למשל, בשלב מסוים ביילי פוגש ארנב שמסתובב לו בדשא. אז אני מדמיין הרבה ירוק ושמיים פחות-או-יותר כחולים (עם שמש אדמדמה, אומנם). בחלקים האחרים של הספר, אז בכלל. כשמדובר על חלל, על חלליות, על טכנולוגיה, תמיד עולים לראש צבעים כחולים, אפורים ולבנים. גם הבתים והבניינים שאלייג’ה מבקר בהם, הם מודרניים, ואני חושב על אורות לבנים. אחת הסצנות החשובות בסיפור היא כשמתחילה בלילה סופה חזקה, עם כל הנלווה אליה. שם בכלל הצבעים המתאימים יהיו שחור של לילה והלבן של הברק.
ככה הרגיש לי רוב הספר, אבל יש גם משהו יפה ברגעים החמימים יותר בו. מתחת לשמש כתומה. זה קטע נחמד שקורה לפעמים במדע בדיוני עם מסעות בחלל. רוב היקום שלנו הוא ריק, קר וחשוך, אבל מדי פעם מגיעים לכוכב לכת שקרוב לשמש ואפשר למצוא בו פינות נעימות של חום. שאפשר לנמנם בהן.
סיימתי את הספר.
ל-Aurora יש שני ירחים, אבל שניהם רחוקים מאוד וקטנים. את Tithonus אפשר לראות אבל אבל בגלל הגודל שלו הוא נראה כמו כוכב קטן. ואת Tithonus II בכלל לא רואים בעין בלתי מזוינת.7
לא יודע למה זה תפס אותי, העניין הזה. אבל זה קצת עצוב משום מה. שאין להם ירח שמאיר את הלילה.
ניסיתי להתחיל ספרים אחרים אבל כבר פחות הצלחתי להתרכז. אז פרשתי לקצת יוטיוב ולפרק של אנימה.
אני עושה rewatch לאנימה האהוב עליי: Terror in Resonance.
זה קרה בטעות שהתחלתי לאהוב אותו. ראיתי אותו לפני כמה שנים ובהתחלה לא התלהבתי. הוא היה קצת מוזר (כיאה לסדרות אנימה) והעובדה שהדמויות הראשיות הם טרוריסטים קצת מרתיעה. אבל אהבתי את כל שאר הסדרות של הבמאי8, אז המשכתי עד הסוף. הסוף תפס אותי, ומאז אני חושב על הסדרה הרבה.
אני מקווה לסיים את הסדרה בזמן הקרוב בשביל לדבר על הסצנה האחרונה, שהיא מה שגרם לי להתאהב בסדרה. היא מאוד יפה ויזואלית, ובוהק בה צבע לבן זוהר, אז אני חושב שיהיה מעניין לדבר עליה פה.9
בכללי אני אוהב את פלטת הצבעים של הסדרה. רוב הצבעים יחסית קרים ודהויים. הרבה מהקטעים מתרחשים במשרדים אפרפרים עם חליפות שחורות. אבל עדיין בחוץ טוקיו היא עיר יפה וצבעונית עם צבעים עשירים יותר, ולשמיים יש צבע כחול עמוק מאוד עם עננים לבנים.
יש גם קצת משחקים עם הצבעים. למשל, ליסה לובשת תמיד חולצה צהובה בהירה. בפרק שראיתי עכשיו, Twelve, אחת הדמויות, מספר לליסה שיש לו סינסתזיה (ערבוב חושים) שגורמת לו לראות צבעים בקולות. הוא מספר לה שהקול שלה נשמע בשבילו כמו pale yellow. כמו צהוב חיוור.
יום ראשון
היום אני הפסדתי. ויתרתי לעצמי. לא הצלחתי לעמוד בפיתוי. הצלחתי להחזיק מעמד הרבה זמן — הרבה מעבר למה שאפשר היה לצפות — אבל הרגשתי איך עם הזמן אני נחלש ונחלש.
קניתי מהמכונית חטיפים את הקראנצ’ שוקולד האדום.
לפני שלושה ימים, ביום השני שלי פה, ראיתי ציוץ על השוקולד שמאוד הזדהתי איתו:
כל פעם שאני עובר ליד מכונת חטיפים ברכבת הדבר הזה מדבר אליי כמו המסכה של הגרין גובלין pic.twitter.com/WxuNtf5Wd8
— gilad (@giladww) September 26, 2024
בדיוק עכשיו הציוץ עבר את האלף לייקים, ובצדק. מאז שראיתי אותו, התחלתי לשמוע לחישות כל עת שעברתי ליד המכונה. היו בה הרבה חטיפים אחרים, אבל זה היה כאילו ראיתי רק את הקראנצ’.
אני לא מתחרט.
עכשיו, בערב, אני כבר אחרי מקלחת ולקחתי איתי החוצה את הספר שלי ואת החצי שנשאר לי מהשוקולד.
התחלתי בצהריים ספר חדש, עוד אחד מ”הסדרה הקטנה” של כתר: המוטציות של חורחה קומנסל המקסיקני. בגדול הוא מספר על עורך דין שמתגלה אצלו גידול ממאיר בלשון, וצריך לכרות אותה. בשביל לנחם אותו, הוא מקבל ליום ההולדת מתנה מיוחדת מעוזרת הבית — תוכי מדבר.
כשהתוכי מגיע, אשתו של רמון (העורך דין) לא מסכימה לו להשאיר אותו, כי המערכת החיסונית שלו חלשה בעקבות הניתוח והכיומטרפיה, וחיות מחמד יכולות להעביר לו מחלות. אבל הוא מספיק כבר להיקשר לתוכי שלו ומצליח לשכנע אותה להשאיר את התוכי בביתם.
בשלב כלשהו במהלך הקריאה שלי, ראיתי שמתקרב אליי חתול בצבע כהה. יש פה די הרבה חתולים, אבל כשהוא התקרב עוד קצת קלטתי שאני מזהה את דפוס הצבעים שלו. גרגורי! קראתי בקול. (לא באמת קראתי בקול כי היו פה אנשים וזה יהיה מוזר). הוא התקרב אליי בקו ישר, בלי היסוס. ניתר על הספסל. התיישב ממש לידי, הסתכל עליי, סרק עם העיניים את הסביבה לראות שאף אחד לא ניגש אלינו, נתן ביס באוויר, ונשכב.
נזכרתי בתוכי של רמון, שבדיוק קראתי עליו. גם הם התחברו אחד לשני במהרה, וגם להם לא מומלץ להתקרב אחד לשני בגלל מחלות. רמון נקשר לתוכי שלו מאוד מהר, ולא הסכים לוותר אליו. הוא התעלם מהסיכון ושכנע את אשתו להשאיר את התוכי.
הסתכלתי על גרגורי ונתתי לו ליטוף קטן. (הוא לא התרגש ממנו כמו שאני התרגשתי).
המשכתי לקרוא.
יום שני
התחלתי בצהריים לקרוא עוד ספר. הכריכה שלו מעוצבת עם רקע צהוב של חול, אבל בפנים העמודים שלו לבנים. השמש זרחה חזק מאוד מאחוריי, והדפים החזירו את האור שסינוור אותי מאוד. הייתי צריך לכווץ את העיניים בשביל להסתכל ישירות על המילים ולקרוא. היו גם מדי פעם משאבי רוח חזקים. לא קרים, אבל נעימים.
קראתי בערך 20 עמודים לפני שהעיניים שלי התחילו לדמוע מהשמש והרוח, וויתרתי וסגרתי את הספר.
זה הלילה האחרון שלי פה, לפעם הזאת. אז זה מרגיש נכון שהוא קצת שונה. במקום מאוחר בלילה, אני כותב מוקדם בבוקר. עדיין חשוך, ועדיין קריר. באף אני מרגיש דגדוג של בוקר.
אני מטייל לאט בסיבוב, ומקשיב באוזניות לפלייסט moody של שירים ברוסית, אבל בתכלס שומע בעיקר את הראשון.10
חשבתי קצת על הספר שקראתי בצהריים ואיך שהוא החזיר אור לפנים שלי, כאילו הוא זוהר. ספר שזוהר זה תמונה די מגניבה. גורמת לי לחשוב על משחקים או סדרות שיש בהם הרבה פעמים ספרים שזוהרים. ספרים קדושים או קסומים, שזוהרים באור לבן או סגלגל בהתאמה. ראיתי את זה מספיק פעמים בשביל שזה יראה לי הגיוני, אבל זה ממש לא טבעי אם לחשוב על זה קצת.
זה גרם לי לחשוב על הירח — שגם הוא כאילו-זוהר, אבל בתכלס רק מחזיר את האור של השמש. עדיין, כמעט לכל דבר ועניין אפשר לחשוב עליו כזוהר בפני עצמו; כשצריך, הוא מאיר קצת את הלילה. כמו בפרק 9 של Terror in Resonance, כשהירח מאיר את הפנים של ליסה ואת העיניים של Twelve.
עשיתי סיבוב די גדול, אבל לא מצאתי בשמיים את הירח. זה מזכיר לי שוב את הסצנה של אליה ביילי, שבה כשהוא במצוקה בחושך הוא מחפש בשמיים לראות אם יש ירח שיחזיר קצת אור. לשווא — כי כמו שהזכרתי קודם אין בכוכב לכת שהוא נמצא בו ירח קרוב כמו שלנו. זה באמת קצת עצוב.
יום שלישי
זהו. באוטובוס חזרה.
עברתי קצת על הדברים שכתבתי פה והתפעלתי מכמה שהם לא קוהרנטיים. היה לי לאורך השבוע מוטיב שחשבתי שאני עוקב אחריו — עם הניגודיות של יום ולילה, חום וקור — אבל אני חושש שהרבה פעמים הלכתי לאיבוד.
זה בסדר, כי סך הכל לא שמתי לעצמי מטרה אלא כיוון.11 אם להיות עוד יותר רפלקטיבי, לשנייה, אני חושב שהכתיבה פה נתנה לי מסגרת טובה מסביב לימים. בזכותה זה הרגיש כמו שרשרת סופית של ימים ולא כמו רצף מייגע.
כרגיל, הכתיבה גם מיקדה לי את המחשבות קצת, כמו זכוכית מגדלת.
אומנם, הזום של המחשבות קצת גדול מדי. הוא לא כולל את רוב הדברים שקרו, והוא מרכז לאו דווקא את הדברים החשובים. למעשה, הרבה פעמים הם הושמטו בכוונה (כמו הנושא של המלחמה בלבנון). וגם, כל דבר, גם מחשבות, מרגיש קצת לא-טבעי שמסתכלים עליו מקרוב.
כשמסתכלים בזכוכית מגדלת מתחת לשמש חזקה מדי, היא יכולה להדליק אש, ומחשבות רגישות יכולות להיכוות. כשמסתכלים בה בחושך מוחלט, היא חסרת תועלת לחלוטין. אבל אולי, אם יש איזון ביניהם — קצת אור וקצת חושך — אפשר להבין משהו מהתבוננות.
אולי.
עוד דברים
ספרים שקראתי בשבוע הזה
- אושר של זאב, פאולו קונייטי
- The Robots of Dawn, אייזק אסימוב
- המוטציות, חורחה קומנסל
- אפרת דמשק אפרת, ארנון איתיאל
וראיתי את האנימה: Terror in Resonance
חתולים (יוספו בהקדם)
גרגורי
לינקים לתמונות
- עוד מלא חתולים
- מלא תמונות וסלפים (בעיקר חתולים)
הערות שוליים
Footnotes
-
Город של WHITE GALLOWS. עכשיו, בדיעבד, אני מסתכל על התמונה של ה-track. גם היא מעלה וייב מאוד דיסטינקטיבי של לילה. אני יודע שהשיר מדבר על העיר ברנאול (Барнаул) אבל כשעשיתי Visual Search עם Bing על התמונה בשביל לנסות למצוא את המקור ראיתי שהתמונה מזכירה את טוקיו. המגדל הלבן ברקע נראה כמו ה- Tokyo Tower. אם כן, אז זה ממש רמז מטרים לסדרה שאני מדבר עליה בהמשך של הפוסט: Terror in Resonance, שקוראים לה גם Terror in Tokyo.
↩ -
יש, כמתברר, כמה תרגומים לשם Elijah בספרים. בתרגום הראשון, קראו לו אליה. בתרגומים הבאים, כתבו את השם כאלייג’ה, או בכינוי שלו: לייג’ה. באופן רשמי ממה שראיתי, Elijah בכלל בא מהשם העברי אליהו. אני באופן אישי התחלתי לחשוב עליו בעברית כ-”אליה”, כי ככה קוראים לאחד האנשים שהכרתי פה, אז אהבתי את החיבור הזה. ↩
-
או 11.97 שנות אור. ↩
-
Рабочий класс של ТВОИ КОШМАРЫ: ↩
-
In a different turning of the Wheel, אם יורשה לי לומר. ↩
-
הכריכה של ה-paperback שלי:
↩ -
The Robots of Dawn, פרק 83 ↩
-
של Shinichirō Watanabe. אם Zankyou no Terror הוא האנימה האהוב עליי, אז Сowboy Bebop ו Carole & Tuesday לא הרבה מאחוריו. ↩
-
בסוף לא מצאתי את הזמן בפוסט הזה לדבר על הסצנה האחרונה של האנימה, אבל אני אוהב אותה מאוד. במיוחד עכשיו אחרי שראיתי אותה שוב, יש לי הרבה מה לומר עליה. אז אפשר לראות בהערה הזאת הבטחה שאני אכתוב עליה פוסט בעתיד הקרוב. https://youtu.be/gt3wkaIfZ7c?si=crdtBVXBzOqLRmVW ↩
-
квартал. ↩
-
Journey before Вestination, אפשר לומר.
ההמשך לא יהיה מאוד קוהרנטי למי שלא קרא Stormlight. באופן כללי היו לי כמה מחשבות שהתפספו לי בקשר ל-Stormlight שרציתי לכלול פה. יש שם הרבה אלמנטים של אור, הרי. וגם, בהמשך לפוסט שכתבתי על ההשתייכויות אל ה-Knights Radiant, היו לי מחשבות בנוגע ל-Lightweavers בקשר לעצמי. גם מבחינת היצירתיות של לאהוב תמיד ליצור משהו מעניין ולהתנסות בלהכין כל מיני דברים, וגם כי אני כאילו כותב פה Truths — לא בפוסט הזה אבל באחרים שאני רוצה לכתוב. חשבתי גם על זה שהפוסט הזה הוא כמו סיפור של Hoid, שהוא מסופר בדרך יצירתית, ויזואלית, קצת מוגזמת ובלי יותר מדי פואנטה. בקשר לקטעים של הלילה, היה ציור שראיתי לא מזמן של Szeth בסצנה שלו בפרולוגים, רץ על הקירות בלילה, וזה הרגיש לי מעניין מבחינת התחושה של הלילה והאור הכחול שזוהר לו מהעיניים. (בכללי היו הרבה ציורים מגניבים של Szeth בזמן האחרון בגלל שהוא אקטואלי עכשיו לפני הספר החמישי). קיצר כן, תמיד יהיה לי מה להוסיף בקשר לסדרה הזאת כנראה, אבל אני אשמור את זה לזמן אחר. ↩
- עוד לא סיימתי את הפוסט הזה בכלל -- חסר הרבה מהרקעים, ההערות, האפקטים שאני רוצה לעשות, ואת התמונות. רק אומר. פשוט אני לא רוצה להמשיך לדחות את הפיבלוש הראשוני. את רוב התוכן סיימתי לערוך כבר בשני לחודש.